19 Mayıs

19 Mayıs

Milletimizin varlığı ve umudu gençliktir. 19 Mayıs 1919da Mustafa Kemal ATATÜRK ile başlayan tam bağımsız Türkiye mücadelesi gençlere emanettir. Her türlü zorluğun üstesinden gelecek kudret "damarlarındaki asil kanda" mevcuttur.

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramınızı kutlarım.

17.05.2023 254

19 Mayıs

            Çok Değerli Arkadaşlarım,

            Kıymetli Misafirler,

            Sevgili Öğrencilerim,

            Sizleri 19 Mayıs ruhunun 104. Yılını kutlama törenimizde sizleri görmekten duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum. Hoş geldiniz.

            Bugün 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı 85 milyon vatandaşımızla birlikte kutluyoruz. Bu gün ülkemizde birbirinden güzel birçok etkinlik yapılıyor. 19 Mayıs 1919’da Samsun’da Kurtuluş Savaşı’nın ilk adımını atan, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Bandırma Vapuru’ndaki yol arkadaşlarını rahmetle anıyorum.

            Mustafa Kemal’i ilk önce Samsun’da, ardından Havza, Amasya, Erzurum, Sivas’ta büyük bir sevinç ve heyecanla bağrına basan ecdadımızı rahmetle yâd ediyorum. Rabbim onlardan razı olsun, kabirlerini bir gül bahçesi, mekânları cennet olsun diliyorum.

            6 Şubat 2023 günü 11 ilimizde yaşadığımız yüzyılın deprem felaketinde ölenlere rahmet, yaralılara şifa yakınlara sabır diliyorum. Bu sebeple bu yıl törenlerimizi önceki yılların coşkusundan uzak ama birlik ve beraberliğimizi güçlendirerek kutluyoruz.

            Değerli Meslektaşlarım, sevgili öğrenciler, kıymetli misafirler,

            Tarih, hem bir ibret vesikasıdır, hem milletler için bir kuvvettir, güçtür, ders çıkarılan bir örnektir. Milletler gelecek tasavvurlarını tarihi gerçeklere göre şekillendirirler. Biz neydik sorusunun cevabı, aynı zamanda ne olabiliriz sorusunu da ışık tutar. Etrafımızda her zaman canlı tutulan düşmanca emeli olanlar bilmelidir ki; biz milletçe bir ve beraberiz. Aramızda nifak ve tefrika barınamaz. Daima hazırız.

            Sevgili öğrenciler,

            19 Mayıs 1919 tarihi, düşman işgaline karşı Anadolu’nun her köşesinde yükselen istiklal ruhunun kıvılcımdan büyük bir ateşe döndüğü gündür. Bu tarih, bugün üzerinde barış, huzur ve güven içerisinde yaşadığımız Türkiye’nin inşasında ilk tuğlanın konulduğu gündür. 19 Mayıs 1919 günü, milletimizin esarete karşı direnişini ortaya koyduğu, top yekûn bir varoluş mücadelesi başlattığı gündür. Evet, bugün “ya istiklal, ya ölüm” kararlılığı ile vücut bulan bu milletin varlık-yokluk mücadelesinin başladığı gündür. 19 Mayıs, Çanakkale’den başlatılan düşman işgali hareketinin bütün Anadolu’yu düşman çizmesinden temizlemek için bir milletin yeniden diriliş mücadelesidir.

            19 Mayıs’ta Atatürk tarafından Samsun’da yakılan istiklal meşalesi yaklaşık bir yıl sonra ilk meyvesini verdi. 23 Nisan 1920’de Ankara’da ülkemizin tüm illerinden gelen vekiller; dualarla Türkiye Büyük Millet Meclisi açtılar. Anadolu büyük savaşlara sahne oldu. Sakarya Meydan Muharebesi, İnönü Savaşları, Büyük Taarruz ile düşmanın İzmir’den denize dökülmesi 19 Mayıs 1919’da yakılan meşaleye milletimizin azmi eklenmiş, Atatürk’ün yol göstericiliği ile 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanıyla sonuçlanmıştır. Dost düşman bütün dünya Türklerle baş edilemeyeceğini bir kez daha öğrenmiştir.

            Sevgili çocuklar,

            Şunu asla unutmayın; bu milletin en büyük varlığı, en büyük sermayesi birlikteliğidir. Birlikte yürümenin, zorluklara hep beraber karşı durmanın, azimle, inançla, kararlılıkla mücadele etmenin anlamı karakterde gizlidir. Tüm yokluk ve sıkıntılara rağmen milletimizin nasıl 7’den 70’e bir özgürlük mücadelesi verdiğini bugün çok iyi anlayabiliyoruz. Her türlü hile, tuzak ve psikolojik saldırı yöntemlerini deneyerek ülkemizi, milletimizi yıldırmaya çalışanlar; 104 yıl sonra bugün de emellerinden vaz geçmiş değildir. Bir kez daha diyoruz ki, bu millet sizin arzu ettiğiniz hizaya gelmeyecektir. Varlığımızın devamı, kalıcı barış ve istikrar için üretmeye, daima güçlü olamaya ihtiyaç vardır. Övünün, çalışın, güvenin!

            Sonsuza tek sürecek bu ruh ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınızı tebrik ediyor, hepinize sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bayramınız kutlu olsun.

 

 

 

 

Hasan ERTUĞRUL

Mehmet Akif İlkokulu Müdürü